Gamer szubkultúra Budapesten

Gamer szubkultúra Budapesten

Gamerek és influencerek vezetik be az időseket a digitális eszközök világába

2019. május 12. - gamerkultúra

A Magyar Telekom programjában fiatal gamerek és youtuberek „tanítják” az orosházi nyugdíjasokat a digitális eszközök használatára, ezzel pedig lehetőséget adnak az idősebb generációnak a felzárkózáshoz.

 

Az Alpha generáció, vagyis a 2010 után született gyerekek már mondhatni okos eszközökkel a kezekben jöttek a világra, számukra a digitális eszközök használata természetes. Az ezredforduló után terjedtek el az asztali számítógépek/laptopok az átlagos háztartásokban, az akkor még iskoláskorú Y és Z generáció tagjai hatalmas ovációval fogadták ezeket a technikai innovációkat, számukra sem jelentett különösebb problémát, hogy megtanulják ezek használatát. De, mi a helyzet az ő szüleikkel?

Nekik azért már nem volt olyan könnyű dolgok, akik rá voltak kényszerítve munkájuk miatt, azok elsajátították a számítógépezés tudományát, de sokan közülük még mindig „bénáznak”, ha okostelefon kerül a kezükbe. És akkor a szegény Baby boom vagy veterán (csendes) generáció tagjai mit mondjanak? A Magyar Telekom pont az ő számukra nyújt segítő kezet.

Az idősek és fiatalok közötti megnehezedett kapcsolattartás miatt az orosházi Evangélikus Egyházközség Fénysugár Nyugdíjas Egyesületének tartottak egyfajta „gaming továbbképzést” népszerű tini youtuberek, az önálló YouTube-csatornát üzemeltető Jolcsi nénivel karöltve. Az egyesület tagjai nyitnak a digitális eszközök felé, rendszeresen használják a közösség Xbox-konzolját, a Kinectet, ismerkednek a relfexfallal, sőt már drónokat is reptettek.

A Telekom célja a programmal, hogy ezekkel a játékokkal közelebb hozzák az okos eszközöket azokhoz, akik e nélkül már nehezen tudnák tartani a napi kapcsolatot a digitális világba született generációval. Ezek a platformok lehetőséget nyújtanak közös programokhoz, időtöltéshez és szórakozáshoz, segítségükkel nem kell közvetlen fizikai kapcsolatban lenni a másikkal, ahhoz, hogy interakcióba lépjenek velük.

A Telekom korábbi felmérése szerint a 16 éves fiatalok száz százaléka rendelkezik már telefonnal, de érdekességként az is kiderült, hogy a hazai aktív netezők 17 százaléka rendszeresen, 59 százaléka pedig alkalmanként „oktatja” idősebb rokonait a digitális eszközök használatára. A tanulás kitűnő program, hiszen a közös időtöltés mellett hasznosnak is bizonyul: 73 százalék szerint együtt fejlődnek, 71 százalék szerint pedig hasznos képességeket sajátítanak el.

Ha az idősekben megvan a kellő nyitottság az új dolgok iránt, akkor semmi sem lehetetlen, ezt Jolcsi néni YouTube csatornája is kitűnően példázza. Az orosházi nyugdíjasokat a Telekom kezdeményezésére népszerű hazai gamerek és influencerek vezették be a virtuális sportokba, amit azóta is előszeretettel játszanak. Ezzel pedig egy „kaput” nyitottak meg az idősebb generáció előtt, amin ha átlépnek, sokkal könnyebben léphetnek kapcsolatba az unokákkal és élvezetesebben tölthetik a közös időt.

Forrás: Origo

NA

A bejegyzés trackback címe:

https://gamerszubkulturabudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr9914821690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása