Gamer szubkultúra Budapesten

Gamer szubkultúra Budapesten

Színes kavalkád megannyi lélekkel

2019. május 03. - gamerkultúra

A napokban is megrendezésre kerülő MondoCon „egy rendkívül szórakoztató animés és geek rendezvény”-ként hírdeti magát, de őszintén szólva, azért annál mégiscsak kicsit több.

 

A 2008-ban indult rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson azok számára, akik szeretnének biztonságos környezetben hobbijuknak élni más hasonszőrűek társaságában. Nevét A MONDO magazin és az angol Convention (gyülekezet, rendezvény) szóból származik.

Eleinte a japán anime és manga szerelmeseire fókuszáló Con az évek során egyre jobban nyitott a közönség felé, míg ma már otthonául szolgál a sci-fi, nyugati képregények és videojátékok szerelmeseinek is. Az említett szubkultúrához tartozók egy örömteli, kétnapos „fesztiválon” vehetnek részt, ahol különféle programok, ételek és műsorok várják az oda látogatókat. Azért is használom a fesztivál kifejezést, mert a hangulat, ami ott várja az embert, azt a fesztelen boldogságot idézi bennem, ami ezen eseményeket a legjobban jellemzi: könnyed és kulturálisan sokszínű.

kep1_1.jpg

 

De lássuk csak, milyen programok is vannak ott?

Gasztro élményekben nincs hiány, hisz lehetőség van ázsiai ételek kóstolására az arra kijelölt pontokon. Ugyan korlátozott a kínálat, mégis azt mondhatjuk, hogy a sokak számára szokatlan íz világnak a megismeréséhez, remek kezdő löketet ad. Első kézből láthatjuk szakácsok segítségével, hogy hogyan készül a szusi, melyet meg is vásárolhatunk a helyszínen, valamint megízlelhetjük, hogy mégis milyen egy jó ramen. Ugyanakkor utazhatunk egy másik ázsiai országba is, hisz felfrissülhetünk a Tajvanból származó, itthon egzotikusnak számító, bubble tea-vel is. Mindamellett lehetőségünk van Pocky-t vásárolni, amit leginkább magyarosan édes ropinak lehetne nevezni, valamint különféle édességeket, így mochit, cukorkát stb az ott lévő árusoktól.

A japán kultúra szerelmeseinek lehetősége van AMV vetítésen részt venni, karaokézni, ddr-ezni is vagy kalligráfiás foglalkozáson részt venni. De persze, ez nem csak számukra elérhető, hisz a Hungexpóban tartott rendezvény célja, hogy mindenki számára lehetőséget adjon ahhoz, hogy egy számára esetleg kevésbé ismert közösséghez közelebb kerüljön.

kep2_1.jpg

 

 

A második nagyobb fő vonalat a gamerek kapják, akiknek lehetősége van aktuális játékok vagy a szponzorok által elhozott legújabb konzolok/ technológiai vívmányok kipróbálására.

kep3_1.jpg

Mégis a legnagyobb figyelmet az itt zajló gameres versenyek kapják, melyeket az ide látogatók is nagy érdeklődéssel követnek. Bizony, a Con remek lehetőséget nyújt azoknak, akik esetleg szemezgetnek az esporttal vagy már komolyabban, esetleg csapatban, űzik is azt. A baráti légkör mellett néha-néha az izgalmak miatt a hangzavar az egekbe szökhet, de ez csak természetese egy ilyen eseményen, hisz a kommentátorok is arra törekszenek, hogy valódi verseny hangulatot teremtsenek.

kep4_1.jpg

 

 

Talán a harmadik, lényegesebb pillért a cosplayesek alkotják, akik már a kezdetek óta meghatározó arcai magának a MondoConnak is. Véleményem szerint a cosplay nem más, mint a kreativitás és a hobbi ötvözete. De kicsit pontosabban: ha valaki cosplayezik az azt jelenti, hogy kedvenc karakterének/ figurájának a lehető legjobb hasonmásaként öltözik fel.

kep5_1.jpg

 

Nem csak a kinézet igyekszik a megszólalásig hasonlítani, hanem a pózok, reakciók, esetleg viselkedés is. Ez a műfaj itthon sem jár gyerekcipőben, mivel a világversenyeken is nyertek már díjat hazai cosplayeseink, akik több mint 15-20 órát és rengeteg energiát fektetnek bele csak egy-egy öltözetbe. A MondoCon színpada pedig szintén lehetőséget biztosít azok számára, akik beszeretnék mutatni alkotásukat vagy valamilyen táncos programmal készülnek.

kep6_1.jpg

 

 

Nem utolsó sorban pedig különféle előadásokon lehet részt venni, ahol a szakmához vagy a szubkultúrához tartozó személyek mesélnek munkájukról, élményeikről, mindamellett hogy válaszolnak a közönség kérdéseire is. A színpadokon folyamatosan megfordulnak kpop táncosok, cosplayesek és tehetségek, akik szórakoztatják a közönséget. A Cont mindig egy külföldről meghívott vendég koncertje zárja, ahol lehetőség van egy nagyot bulizni, mielőtt mindennapi kötelességeink újra a nyakunkba esnének.

kep7_1.jpg

 

De miért is bír nagy jelentőséggel ez a rendezvény?

A kínált programok és biztonságos környezet mellett, a zárt épületek egy hatalmas zöld területtel vannak övezve. A baráti társaságoknak lehetősége van kényelmesen pihenni és cseverészni a programok közepette, ha esetleg elfáradnának. Azoknak, akik egyedül látogatnak el erre az eseményre, sincs mitől tartaniuk, hisz megannyi esély van az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre. Nagyon egyszerű szóba elegyedni másokkal itt, hisz a MondoConra látogatókat szinte ugyanazok a dolgok érdeklik, mint tégedet. Ez a két nap, lehetőséget ad arra, hogy kilépjünk a hétköznapok monoton kerékforgásából egy teljesen új világba.

kep8_1.png

A következő MondoCon május 4-5-én lesz!

Itt található az esemény részletes leírása: http://www.mondocon.hu/2019_spring/

Képek forrása: http://www.mondocon.hu/galleriak/

(nem szponzorált)

L.A

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gamerszubkulturabudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr1414802514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása