Gamer szubkultúra Budapesten

Gamer szubkultúra Budapesten

Mi lesz a következő generációval?

2019. május 19. - gamerkultúra

Felnőtt az a generáció, aki már az egész életében nagyjából hozzáfért az otthoni számítógéphez és a különböző videójáték konzolokhoz. Lehet, hogy van olyan köztük, aki versenyeken is indult és már vannak gyerekei is. Lehet, hogy el se gondolkoztak, akkor, hogy ez egy ekkora iparággá növi ki magát és ma már több százezer ember dolgozik különböző munkakörökben a játékiparon belül. Ilyen lehet a versenyszervezés, programozás, grafikus és sorolhatnánk a listát. Sokan gondolhatják azt, hogy ehhez nem kell semmi csak játszani egész nap. Viszont igen is kell ugyanúgy kitartás, érdeklődés, tanulás és sok-sok csapatmunka. Ha egy egyedüli játékról is van szó, akkor is kell tudni csapatban dolgozni és a szociális skilljeinket is hozzá kell csiszolni.

Egy-két éve hazánkban is megjelentek az úgy nevezett e-sport iskolák és táborok, amik komolyabban mennek rá az e-sport világára. Nevethetnénk rajta, hogy ilyen sületlenséget rég halottunk. Viszont egyre komolyabb teret nyer ez a fajta elfoglaltság a fiatalok körébe. A szüleink lehet, hogy más délutáni sporton vettek részt, viszont el kell fogadnunk, ha a gyermekünk úgy dönt, őt ez érdekli. Ami az izgalmas az egészben, hogy ők is rájöttek, hogy a gyerekeket felesleges a gép elé ültetni és csak úgy játszani. Nem csak a játékokon van a hangsúly, hanem különböző oktatások is vannak napi szinten. Ilyen a programozás, csapatmunka, stratégiai megbeszélés és sorolhatnánk. Ezen kívül mindenféle karrier lehetőséggel is megismerkedhetnek az itt lévő gyerekek. Legyen az játékpszichológia, rendezvényszervező vagy egyéb ehhez kapcsolódó tevékenység. A hangsúly nem azon van, hogy egyedül csak veled foglalkozzanak, hanem a csapatépítésen a közös fejlődésen, ismerkedésen. Régen sport táborokba mentek a gyerekek, most ilyen táborokba is eltudnak menni és ha ilyen a beállítottságuk, akkor sok jót hozhat nekik a jövőben.

Még is miért éri meg már ilyen „fiatalon” ide járni. Egyre több ösztöndíjjal állnak elő a magyar egyetemek is, amik az e-sporthoz kapcsolódnak. Az e-sportban elvárt dolog az angol nyelvtudás így az is nagymértékben növekszik. Elsajátítanak a gyerek olyan skilleket, amit az iskolában nem mindig tudnak ilyen a technikai képességek, együttműködés, koncentráció, mások értékeinek elismerése, egymásra figyelés, becsületesség, elköteleződés, személyiségfejlődés. Egyre több egyetemi képzés és karrier lehetőség jelenik meg a piacon ehhez kapcsolódóan így a jövőben is hasznát veheti az itt elsajátítottaknak. Egyre több nagy vállalat és cég keresi az ilyen embereket, hogy alkalmazhassák, vagy valamilyen módon támogathassák őket. Gondoljunk csak a KÖKI terminálon megnyílt helyre, amit a Coca-Cola támogat.

Természetesen komolyan odafigyelnek az ott lévő gyerekek mentális és fizikai egészségére is. Több kinti sport rendezvényt csinálnak a benti programok után (foci, kosárlabda, edzések stb). Figyelembe veszik, hogy az iskolában is jó teljesítményt nyújtson és elsődleges számukra, hogy az iskolában jól teljesítsen, és csak utána jön az e-sport képzés.

Hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy ez lesz a jövőben és a fiatalokat már ez is érdekli és nem csak a foci vagy valamilyen más sport. Ha a gyerekben az ilyen fajta játék okoz örömet, akkor támogassuk benne és ne erőszakoljuk bele valami olyanba, ami nem az ő természete. Természetesen csak az idő dönti el, hogy az ilyen intézmények milyen hatásfokkal működnek, de személy szerint én látom bennük a fantáziát, ha minden ígéretet betartanak.

K.D

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gamerszubkulturabudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr8414834986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása